Хроника

"Монд": Џавит Халити користио податке из обавештајних извештаја Кфора

Штампа
уторак, 25. јануар 2011.

Кфор је покренуо интерну истрагу због навода француског листа "Le Mond" да је званичник Демократске партије Косова (ДПК) Џавит Халити, који је наводно у спрези са криминалом на Косову и Метохији, користио податке из обавештајних извештаја Међународне војне мисије на Космету.

Портпарол Кфора Ханс Дитер Вичер је у саопштењу медијима потврдио покретање истраге о доспећу тајног документа на који се позива француски дневник.

"Медији су јуче објавили документ, називајући га тајним документом Кфора. Медији цитирају документ наводећи да је сачињен 2004. године или раније. Кфор је почео интерну истрагу о извору овог документа и друга питања у вези са њим. Пошто је ово питање под истрагом, не можемо да понудимо више коментара на извештаје, који су представљени на Интернету или у медијима ", каже се у саопштењу Кфора.

Француски лист "Монд" представио је у јучерашњем издању високог званичника ДПК Џавита Хаљитија као човека опасне нарави и, позивајући се на извештај Обавештајне службе Кфора из 2004, наводи његове везе са тајном службом ШИК и укљученост у криминалне и друге афере.

Текст под насловом "Друго лице Косова" говори о томе да је обавештајна служба Кфора била веома усмерена на активности "великана" ОВК, између остали и на Халитија, данас "једног од утицајнијих бизнисмена, члана партије Хашима Тачија и члана руководства косметске скупштине".

Француски лист наводи да је Халити, између осталог, укључен у проституцију, трговину оружјем, дрогом и нафтом, и да је био повезан са заплашивањем чланова Демократског савеза Косова, преко тајне службе ШИК.

(Вести)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]