Хроника

Министарство унутрашњих послова у Берлину: Више од 100 бивших бораца „Исламске државе“ који су учествовали у сукобима у Сирији или Ираку се вратило у Немачку

Штампа
недеља, 24. мај 2020.

Више од 100 лица која су се вратила у Немачку након што су се у иностранству придружила "Исламској држави" имају борбена искуства или су припремани за борбу, саопштило је Министарство унутрашњих послова у Берлину.

„За више од 100 људи који су се вратили до сада безбедносне службе знају да су активно учествовали у сукобима у Сирији или Ираку или да су завршили обуку“, рекао је портпарол Министарства агенцији ДПА.

Он је истакао да су ти људи и даље у фокусу полицијске и судске истраге.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, више од 1.060 исламских екстремиста напустило је Немачку у протекле две године и отишло у Сирију или Ирак. Верује се да се једна трећина вратила у Немачку.

Власти имају такозвани холистички приступ који укључује кривично процесуирање и опсервацију, као и напоре дерадикализације и реинтеграције бивших бораца, наводи ДПА.

"Исламска држава" прогласила је калифат у Ираку и Сирији 2014. године. Локалне и међународне снаге постепено су потиснуле екстремисте у обе земље. Исламисти су у марту прошле године изгубили своје последње упориште на истоку Сирије, пренели су медији.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]