Хроника

Министар спољних послова Индије: Став наше земље према Косову остаје непромењен, захвални смо Србији што питање Кашмира третира као наше унутрашње питање

Штампа
петак, 08. новембар 2019.

 Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је са министром иностраних послова Републике Индије Субрамањом Џаишанкаром. Индијски министар је поручио да та земља не мења став о Косову. Оцењено је да треба још више радити на развијању државних и економских односа Србије и Индије.

Министри спољних послова Србије и Индије, Ивица Дачић и Субрамањам Џаишанкар су у Београду оценили да је потребно још више развити међудржавне односе који постоје седам деценија.

Џаишанкар је рекао да нема комуникације и блискости колико би могло, и да се нада да ће његова посета то променити.

Заложили су се и за развијање економских односа да би трговинска размена, како је рекао Дачић, са садашњих 180 милиона евра достигла вредност од милијарду долара.

Џаишанкар је рекао да је највише индијских инвестиција у Србији у фармацеутској и ИТ индустрији, да туристички промет јача јер Индијци могу да у Србију дођу без визе, док Индија држављанима Србије омогућава „онлајн" добијање виза.

Дачић је рекао да је Србији у међународним организацијама важна подршка Индије.

Веома нам је важно да Индија има разумевање за наше проблеме и наш принципијелни став када је реч о очувању нашег територијалног интегритета и суверенитета

"Веома нам је важно да Индија има разумевање за наше проблеме и наш принципијелни став када је реч о очувању нашег територијалног интегритета и суверенитета", изнео је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова.

Шеф српске дипломатије додао је да је Србија била сведок двоструких стандарда међународне заједнице, те да када су наши пријатељи у питању и принципијелно гледано, наши ставови су увек на бази поштовања територијалног интегритета и суверенитета и немешања у унутрашње ствари других земаља.

"То укључује и сва спорна питања за које сматрамо да треба да се решавају на унутрашњем плану на миран начин, а односи се и на питање Кашмира", рекао је Дачић.

Џаишанкар је рекао да је дугогодишњи став Индије о Косову непромењен и захвалио Дачићу што Србија сматра да је питање Кашмира унутрашње питање Индије.

Министри су током састанка истакли историјски значај Покрета несврстаних који је и данас фактор у односима Индије и Србије.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]