Хроника

Милорад Додик: Влада РС одбацује одлуке о продужењу мандата страним судијама

Штампа
понедељак, 14. децембар 2009.

БАЊАЛУКА – Премијер Републике Српске Милорад Додик саопштио је вечерас да је влада РС одбацила данашње одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка којим се продужава за три године мандат страним судијама и тужиоцима у одељењу за ратне злочине у Суду БиХ, али и око промене статута града Мостара.

Додик је рекао да је влада на ванредној седници одбацила Инцкове одлуке и неће их спровести, јер сматра да не постоји уставни основ да високи представник намеће ове одлуке.

„Ми не прихватамо овакве одлуке. Влада је привржена и остаје посвећена процесуирању ратних злочина у БиХ и са тог становишта подржава сва та процесуирања пред домаћим институцијама у РС и Федерацији БиХ”, рекао је Додик.

Он је истакао да влада сматра да треба спречити уплив странаца у правосудним институцијама БиХ и позива политичке представнике Бошњака и Хрвата да заједно са Србима и осталим елиминишу дугогодишњу тиранију и правно насиље високих представника и других званичника међународних организација у БиХ.

„Ми нисмо против уставног поретка БиХ и ова одлука није усмерена ка томе, него је ова одлука усмерена да одбрани дигнитет и суверенитет институција и устава пре свега БиХ и РС”, рекао је Додик. Он је навео да је веома сумњив правни основ за постојање суда и тужилаштва БиХ, који су нематнути бесправним одлукама високог представника и као такви не могу да имају подршку ни у ком сегменту, па ни у наметнутим одлукама.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]