Хроника

Милорад Додик: Србима се покушава наметнути одговорност за геноцид који се није десио

Штампа
петак, 03. децембар 2010.

БАЊАЛУКА - Чланице Управног одбора /УО/ Савјета за провођење мира /ПИК/ покушавају импутирати одговорности цијелом народу за геноцид, који се није десио, и настоје ућуткати и застрашити све оне који о злочину у Сребреници имају другачија сазнања, речено је Срни у кабинету предсједника Републике Српске /РС/ Милорада Додика поводом закључака ПИК-а.

"Потпуно је непотребна и неприхватљива паушална оцјена чланица УО ПИК-а о карактеру масакра у Сребреници. Оно што забрињава је и покушај ограничавања слободе мишљења и изражавања, што је потпуно непознато савременим демократским државама", речено је из кабинета предсједника РС.

Република Српска остаје привржена свом ранијем ставу да нико ко је починио ратни злочин не може уживати заштиту било које институције у Српској и да сви који су починили ратне злочине, ма коме народу припадали, морају у правичним судским процесима одговарати за своја недјела.

"Ниједна релевантна личност или институција у РС никада није негирала да се у Сребреници десио ужасан ратни злочин. Међутим, информације до којих се готово свакодневно долази увјеравају нас да се злочин у Сребреници никако није и не може окарактерисати као геноцид", речено је Срни у кабинету предсједника РС.

О ПИК-а, који је јуче и прекјуче засједао у Сарајеву, у коминикеу је навео да се "геноцид у Сребреници, ратни злочини и злочини против хуманости почињени током сукоба у БиХ не смију заборавити нити негирати".

УО ПИК-а позвао је власти у БиХ да у потпуности сарађују са Хашким трибуналом и да испуне своје обавезе према међународном праву у погледу хапшења и изручивања свих хашких оптуженика и бјегунаца, посебно Ратка Младића, као и да раде на разбијању мрежа њихових помагача.

(Срна)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]