Хроника

Мило Ђукановић: Формирање Црногорске православне цркве, која би отворила врата свим верницима, најбољи пут за превазилажење подела, врата ће бити отворено и за свештенство Митрополије црногорско-приморске

Штампа
петак, 12. јул 2019.

 Најбољи пут за превазилажење подјела међу православним вјерницима је формирање православне цркве Црне Горе, која ће отворити врата свим вјерницима, поручио предсједник Мило Ђукановић, у емисији "Жива истина" на Јавном сервису, која се емитује вечерас од 20:05 на Првом програму.

Коментаришући писмо Васељенског патријарха Вартоломеја, Ђукановић наводи да га је добио седмицу након што га је објавила Митрополија црногорско - приморска и да га садржај писма упућује на то да је писано у Црној Гори.  

Предсједник модел за превазилажење подјела види у формирању Православне цркве Црне Горе, која ће отворити врата за све вјерујуће људе православне вјероисповјести, а која ће допринијети даљој друштвеној кохезији Црне Горе.

"Желим да помогнем да изађемо из овог стања дубоког раскола унутар православног бића Црне Горе и из тог пројекта ни најмање не искључујем Митрополију црногорску - приморску и њихово свјештенство и врата су им широм отворена да буду дио овог рјешења, а не да традиционално остану дио проблема", рекао је Ђукановић.

Неупитно је да је постојала аутокефална Црногорска православна црква, коју је основао тадашњи господар Црне Горе Иван Црнојевић, казао је Ђукановић и напомиње да бројни историјски документи свједоче о аутокефалности ЦПЦ.

"Аутокефална православна црква у Црној Гори има своју историју и традицију и заиста је неупитно право актуелне Црне Горе да, бавећи се идентитетским питањима и темељећи своју духовност, крене у операцију обнове Црногорске православне цркве", рекао је Ђукановић.

Говорећи о противљењу обнови ЦПЦ, Ђукановић је казао да су постојали и велики отпори обнови црногорске државности.

Неупитно је да је постојала аутокефална Црногорска православна црква, коју је основао тадашњи господар Црне Горе Иван Црнојевић

"Нијесмо ни државу обновили за годину дана, нећемо ни аутокефалну ЦПЦ. Потребно је направити добру стратегију и ја немам дилему какав ће бити исход ове борбе. Дакле, Црна Гора ће без сумње имати аутокефалну цркву", рекао је Ђукановић.

Важан фактор подијељености православног становништва у Црној Гори је, како каже, Српска православна црква.

"СПЦ се не бави пастирским послом у Црној Гори, већ покушава да од вјерника створи поклонике националних интереса државе Србије и то врло често ради на непримјерен начин, бруталним рушењем правног система државе Црне Горе и мјешањем у оно што су стратешка опредјељења државне политике Црне Горе", рекао је Ђукановић.

"Епилог не видим у формирању националне цркве у којој ће сада Црногорци протјеривати Србе", наводи Ђукановић и подсјећа на бројне манипулације око црквеног питања. Наводи и да нема говора о атаку на Српску православну цркву и српске интересе.

Истиче да је држава у случајевима цркве на Румији и крстионице на Михољској Превлаци показала вишак толеранције, али и да убудуће неће бити тако. Правни систем ће се, како наводи, морати поштовати.

"Свако мора разумјети да ће бити лојалан грађанин држави у којој живи и ради, или ће бити преступник. Преступници могу бити и у одијелима, и у мантијама и завршиће у затворским униформама, јер то је судбина преступника", поручио је Ђукановић у "Живој истини".

Сваки незаконити поступак биће, прије или касније, предмет истраге озбиљне правне државе, наводи Ђукановић.

Предсједник Црне Горе одбацио је оптужбе да власт, потенцирањем обнове аутокефалности Црногорске православне цркве, провоцира подјеле како би дуже владала.

"Није ријеч о томе, ријеч је да они који су противници црногорске државе и црногорског националног, културног и вјерског идентитета препознају да се, отварањем тих питања, сужава простор за њихове манипулације које трају кроз читаву историју и зато покушавају да подизањем галаме усмјере оштрицу критике јавности према онима, а којима и сам припадам, који повлаче одговорне еманципаторске потезе који ће помоћи савременој Црној Гори да утврди свијест о властитом идентитету и да на тај начин у пуној мјери искористи капацитете обновљене независности у интересу квалитета живота људи који живе на овом простору", оцијенио је Ђукановић.

СПЦ се не бави пастирским послом у Црној Гори, већ покушава да од вјерника створи поклонике националних интереса државе Србије и то врло често ради на непримјерен начин, бруталним рушењем правног система државе Црне Горе и мјешањем у оно што су стратешка опредјељења државне политике Црне Горе

Предсједник је, говорећи о путу ка ЕУ, казао да ће у најважнијим европским адресама представити достигнућа Црне Горе у седмогодишњим преговорима. Поновио је да чланство у Европској унији и европски квалитет живота остаје најважнији циљ.

Такође, Европа мора осјетити одговорност за сваки свој кутак, па и за Балкан, поручио је Ђукановић.

Говорећи о могућности за формирање прелазне владе уочи избора 2020, лидер ДПС-а је подсјетио да опозиција није хтјела да призна резултат избора у октобру 2016, иако им је претходила прелазна влада, док су и споразумом били обавезни да то ураде.

"Сам захтјев за понављање искуства прелазне владе заиста ништа не значи и не мотивише ни на какву акцију не само мене, него ни било кога другог у владајућој коалицији", казао је Ђукановић.

Лидер ДПС-а је поновио да су из у тој партији спремни на дијалог са опозицијом о томе "како они виде рјешења неких проблема за које сматрају да су по њих лимитирајући".

Говорећи о Дану државности, Ђукановић је казао да нема ништа друго у богатој историји Црне Горе до два Тринаеста јула, било би разлога за понос. То су датуми којима је поплочан темељ европске Црне Горе, поручио је Ђукановић.

(РТЦГ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]