Хроника

Милан Роћен: Размена амбасадора са Приштином када се за то стекну услови

Штампа
четвртак, 17. фебруар 2011.

ПОДГОРИЦА - Министар спољних послова Црне Горе Милан Роћен изјавио је данас да ће Подгорица и Приштина разменити амбасадоре када се за то стекну услови.

Он је подсетио да су Подгорица и Приштина успоставили дипломатске односе почетком прошле године и додадо да то што амбасадори нису размењени "не оптерећује односе две земље".

"Црна Гора и Косово прошли су кроз економску кризу, а данас и у много богатијим земљама није лако доносити одлуке о отварању нових конзуларних представништава, али наша намера је да идемо у том правцу", рекао је Роћен новинарима након седнице Владе, пренела је црногорска новинска агенција МИНА.

Он је указао и да је изостала иницијатива Косова за именовање амбасадора у Црној Гори.

"Понекад поступак именовања тече спорије и није разговарано са нашим партнерима у Приштини око регулисања статуса црногорске националне заједнице у правном систему Косова", рекао је Роћен додавши, међутим, да то није никакав услов за размену амбасадора. Поводом инцидента у франфуртског конзулату Црне Горе када је конзул Слободан Жарић "малтретирао, а потом и умало се физички обрачунао" са Мирсадом Куртовић из Улциња, Роћен је рекао да је дао налог да се тај случај истражи.

Према његовим речима, сачињен је извештај који ће током наредне седмице размотрити Колегијум министарства и донети одлуку у складу са законом.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]