Хроника

Мајк Помпео: Признајемо право Турске да се брани, али сиријски Курди који су се борили на нашој страни заслужују да буду заштићени

Штампа
субота, 12. јануар 2019.

 Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да сиријски Курди, који су се против Исламске државе борили на страни Америке, заслужују да буду заштићени.

- Признајемо право турског народа да се брани од терориста, али исто тако знамо да они који нису терористи и боре се на нашој страни заслужују да буду заштићени. Треба радити на доста детаља, али сам оптимиста да ће доћи до доброг исхода - рекао је Помпео у Абу Дабију, преноси Ројтерс.

Оружане групације предвођене Курдима контролишу већи део на северу Сирије и страхују од напада Турске након објаве америчког председника Доналда Трампа о повлачењу војске из Сирије. На листи терористичких организација у Турској налазе се и припадници курдских Јединица народне одбране, који су се уз САД у Сирији борили против Исламске државе.

Турска сматра да присутност Јединица народне одбране близу њихове границе представља безбедносну претњу. Турски медији нешто раније су јавили да су камиони натоварени са тенковима и оклопним возилима кренули ка провинцији Хатај на северу Турске и граници са Сиријом.

Ово је други дан да су примећена појачања турских снага на граници са провинцијом Идлиб на северу Сирије. Турски безбедносни извор изјавио је да је у питању ротација снага и одбио је да каже да ли су последња пребацивања део припрема за операцију унутар провинције Идлиб.

(Срна)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]