Хроника

Махмуд Ахмадинежад поновио оптужбе о нападу на САД

Штампа
петак, 24. септембар 2010.

ЊУЈОРК – Ирански председник Махмуд Ахмадинежад бранио је своју изјаву да већина људи у свету верује да САД стоје иза терористичких напада 11. септембра 2001. и затражио да УН установе комисију која би испитала те нападе.

„Ја не судим, али зар не мислите да је време за одбор о утврђивању чињеница”, рекао је Ахмадинежад на конференцији за новинаре у Њујорку понављајући оптужбе које је изнео јуче на генералној дебати у УН о умешаности елемената из власти САД у напад на Њујорк и Вашингтон.

Он је такође критиковао САД због ратова у Ираку и Авганистану као претерану реакцију на нападе на Светски трговински центар у Њујорку и Пентагон у Вашингтону.

Американци не би требало да „окупирају цео Блиски исток... бомбардују сватове... уништавају цело село само зато што се један терориста тамо крије”, рекао је ирански председник.

Због Ахмадинежадовог јучерашњег говора на Генералној скупштини УН из сале су изашле америчке дипломате. После су изашле и делегације 27 чланица ЕУ, Аустралије, Новог Зеланда, Канаде и Костарике, рекао је дипломата из ЕУ.

Председник САД Барак Обама је у интервјуу за Би-Би-Си (ББЦ) рекао да су Ахмадинежадове речи увредљиве.

„И посебно да он то изјави на Менхетну, нешто северно од Нултог нивоа (где је био Светски трговински центар), где су породице изгубиле вољене, људе свих вера, свих етницитета, који то виде као исконску трагедију ове генерације, да он то изјави је неопростиво”, рекао је Обама.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]