Хроника

"М Био": ММР вакцина би могла да штити од ковида-19

Штампа
понедељак, 23. новембар 2020.

Особе чији је имунолошки систем снажно реаговао на вакцину против малих богиња - заушки - рубеоле, познату као ММР вакцина, могу имати мању вероватноћу да ће се озбиљно разболети ако су заражени новим коронавирусом, показују нови подаци.

ММР вакцина, коју је произвела компанија Мерк лиценцирана давне 1979. године, делује тако што покреће имунолошки систем да производи антитела.

Истраживачи су у часопису Америчког друштва за микробиологију "мБио", известили да је међу 50 пацијената са ковидом-19 млађим од 42 године који су примили ММР вакцину као деца, већи ниво такозваних ИгГ антитела произведених вакцином и усмерених нарочито против вируса заушки.

Људи са највишим нивоом антитела против заушки имали су асимптоматски облик ковида-19.

Међутим, потребно је више истраживања да би се доказало да вакцина спречава тежи облик болести ковид-19. Ипак, нова открића "могу да објасне зашто деца имају много нижу стопу оболевања од ковида-19 него одрасли, као и много нижу стопу смртности", рекао је у изјави коаутор Џефри Голд, председник Светске организације из Ваткинсвилла у Џорџији и додао да већина деце своју прву ММР вакцину добије између 12 и 15 месеци, а другу између четврте и шесте године.

(Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]