Хроника

Лелић: Сахрањен бивши владика рашко-призренски Артемије

Штампа
понедељак, 23. новембар 2020.

Рашчињени владика рашко-призренски Артемије сахрањен је данас у родном селу Лелић код Ваљева.

Он је сахрањен у манастиру Нова Никеја, који је иначе био његова задужбина.

Артемије је преминуо у 85. години од последица коронвариуса.

Владику Артемија је 2010. године сменио Синод СПЦ због финансијско-материјалног вођења пословања Епархије рашко-призренске, а 2015. године изопштен је из цркве.

Артемије (Марко) Радосављевић рођен је у 1935. године селу Лелић код Ваљева. Замонашио се 1960. године у манастиру Ћелије. Теолошки факултет завришио је у Атини, где је и докторирао. За епископа рашко-призренског изабран је 1991. године. Ту дужност је пре њега обављао патријарх Павле.

Због пословања у епархији, инод СПЦ рашчинио га је 2010. године. Међутим, неколико месеци касније Артемије је формирао Епархију рашко-призренску у егзилу. Живео је у манастиру Шишатовац на Фрушкој гори. На место епископа рашко-призренског именован је дотадашњи викарни епископ липљански Теодосије.

Осим монашке, владика Артемије имао је велику друштвену и политичку улогу након ратних сукоба на Косову. Састајао се са бројним домаћим и страним политичким званичницима.

Преминуо је дан након смрти патријарха српског Иринеја. Обојица су умрли од последица коронавируса. Претходно је од последица инфекције преминуо и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Подсетимо, од последица заразе коронавирусом преминуо је патријарх Српске православне цркве Иринеј, а пре њега и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

(Б92) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]