Хроника

Кристијан Шварц Шилинг: Постоји опасност да неуспели преговори између Србије и Косова доведу до отвореног сукоба и да ће то имати фаталне последице за БиХ

Штампа
субота, 09. новембар 2019.

 Постоји реална опасност да неуспели ЕУ преговори између Србије и Косова доведу до отвореног сукоба и да ће то имати фаталне последице за БиХ, пише у својој колумни некадашњи високи представник у БиХ Кристијан Шварц Шилинг, преноси портал Вијести.ба.

Одбијање почетка преговора о проширењу ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом кроз француски вето изазвало је веома лоше ефекте у читавом региону Западног Балкана, оценио је бивши високи представник у БиХ.

Он је оценио да се још једном јасно показало да Европа не испуњава своја обећања и кроз то улази у праву кризу веродостојности. Пут у ЕУ је, како то сада изгледа, на неодређено време заустављен.

Зашто би сада те земље требало да наставе да раде на захтевима за чланство у ЕУ, када им је јасно показано да је проширење ЕУ заправо заустављено из других разлога?

Европа је била свесна опасности да се те земље могу окренути у правцу истока. Упркос томе, ЕУ прави једну тако озбиљну, неки чак кажу, историјску грешку и не испуњава своја обећања.

У Европи недостаје заједничка стратешка политика, недостаје јасноћа у погледу наших интереса и наше визије за решавање проблема на Балкану.

Врло је тешко разумети шта при томе мисли актуелна политичка елита у Европи. Стога је врло важно да осим ЕУФОР, НАТО који је у Босни и Херцеговини присутан од краја рата 1995., тамо покаже јаче војно присуство, како би се избегле теже последице.

Европа мора протрљати очи и коначно се пробудити, оценио је Шварц Шилинг.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]