Хроника

Коха диторе: Ахтисаријев план решење за север Косова

Штампа
петак, 19. август 2011.

Приштина - Аранжмани међународне заједнице за север Косова ће у основи имати Ахтисаријев пакет и план у шест тачака генералног секретара УН Бан Ки Муна, тврди данас приштински лист “Коха диторе”, позивајући се на неименоване дипломатске изворе.

Страни дипломата, који је хтео да остане анониман, објаснио је за лист да су могућности које ствара Ахтисаријев пакет толико велике да у његовој имплементацији за север Косова неће бити потребно да се дода ништа ново.

- Када се до детаља спроведе Ахтисаријев пакет створиће се врло повољно окружење. Од косовске владе ће зависити да ли ће направити мале уступке како би држава била прихватљивија у том делу. На пример, ако локални званичници траже да полиција на северу има некакву ознаку како би могло да се примети да је из тог дела Косова косовска влада би о томе могла да одлучи у договору с њима - објаснио је дипломата.

Он тврди да права која се у Ахтисаријевом пакету дају мањинским заједницама као и права која произилазе из плана Бан Ки Муна, стварају услове довољне за интеграцију Срба са севера.

Иста права треба гарантовати и Србима у другим деловима Косова, објашњава он.

Српске општине на северу имале би регионални савет који би доносио одлуке у складу са правима из Ахтисаријевог пакета.

План Бан Ки Муна предвиђа финансијску аутономију тако што би српске општине узимале део прихода од царина, а имале би право и да именују локалне команданте са другачијим овлашћењима од оних јужно од Ибра, преноси лист

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]