Хроника

Клаус Јоханис: Румунска влада игнорише вољу грађана тиме што не усваја препоруке за борбу против корупције које је издало надлежно тело ЕУ

Штампа
четвртак, 11. јул 2019.

 БУКУРЕШТ - Румунска влада игнорише вољу сопствених грађана тиме што не усваја препоруке за борбу против корупције које је издало надлежно тело ЕУ, изјавио је председник Румуније Клаус Јоханис.

 Он је рекао да је веома забринут што је Румунија и даље у фокусу европских институција, преноси АП.

У извештају "Групе држава против корупције" (ГРЕКО) при Савету Европе објављеном у уторак наводи се да је Румунија постигла веома мали напредак у напорима за спречавање корупције на високом нивоу.

Како је наведено, Румунија у потпуности поштује само четири од 13 препорука за борбу против корупције међу посланицима, судијама и тужиоцима, као и да делимично поштује три.

Јоханис је навео да је коалиција предвођена премијерком Социјалдемократском странком премијерке Вијорике Данчило још једном добила црвени картон за "штету коју влада прави модификовањем правосудних и кривичних закона.

"Потези румунских власти су у супротности са препорукама тела ЕУ", рекао је Јоханис.

Социјалдемократска странка одбацила је критике Јоханиса наводећи да још 14 других земаља, међу којима су Француска и Немачка, треба да имплементирају препоруке ГРЕКО-а, што значи да Румунија није једини случај, као и да влада чека општи консензус државних удружења пре него сто усвоји препоруке.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]