Хроника

Киријакос Мицотакис: Грчка ће настојати да блокира талас авганистанских избеглица

Штампа
понедељак, 13. септембар 2021.

 АТИНА - Грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је данас да ће Грчка настојати да блокира потенцијални талас авганистанских избеглица које беже од талибанске власти, али и да јој је потребно више помоћи од ЕУ око мигрантске кризе.

"Поновићу, не можемо имати европске земље које верују да би Грчка сама требало да реши овај проблем и да их се то уопште не тиче, с обзиром да могу држати границе чврсто и херметички затворене", рекао је Мицотакис на конференцији за новинаре, пренео је Ројтерс.

Због нових талибанских власти у Авганистану, страхује се од сценарија 2015. године када је скоро милион Сиријаца, Иранаца и Авганистанаца побегло у Европу преласком у Грчку из Турске.

Грчка Влада је од ЕУ добила солидарност у смислу финансијске помоћи, рекао је Мицотакис, али је и додао ''да је Грчка та која обавља њихов посао'' када су у питању обалска стража, полиција и оружане снаге.

Додао је, међутим, да ће Грчка ''наставити да чини тако''.

Грчка је у региону Еврос, на граници са Турском подигла ограду дугачку 40 километара.

Такође је расписала тендере за изградњу објеката за држање миграната који ће се налазити на острвима близу Турске, због чега је добила критике од група за људска права, наводи Ројтерс.

''Имамо инфраструктуру у случају да се суочимо са новим новим догађајем, а то је талас" миграната из Авганистана, рекао је Мицотакис, додајући да би Грчка могла по потреби продужити граничну ограду код Евроса.

"Разбићу и сломити мреже за трговину људима", рекао је.

Најбољи начин Европе за исказивање солидарности је договарање заједничке политике, рекао је Мицотакис, али је навео и да по том питању није оптимистичан, наводи Ројтерс.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]