Хроника

Кина упозорава САД да не користе позиве на слободу интернета као изговор за мешање у послове других земаља

Штампа
четвртак, 17. фебруар 2011.

Пекинг – Кина је данас упозорила Сједињене Америчке Државе да не користе позиве на слободу интернета као изговор за мешање у послове других земаља.

Представник министарства иностраних послова Ма Џаосу је то рекао, упитан о говору америчке државне секретарке Хилари Клинтон о слободи интеренета раније ове недеље, пренео је АП.

Клинтонова је најавила да ће администрација потрошити 25 милиона долара ове године на иницијативе предвиђене да заштите блогере и помогну им да заобиђу цензуру и препреке као што је такозвани „Велики пламени зид Кине”, или гушење друштвених сајтова у земљама као што су Иран и Египат, где је недавно безуспешно покушано да се антивладини протести спрече искључењем онлајн комуникација.

Ма је поновио претходна саопштења да корисници онлајн медија у Кини уживају слободу говора „у складу са законом”.

Клинтонова је указала на земље, као што су Кина, Куба, Иран, Мјанмар, Сирија и Вијетнам, које уводе цензуру, ограничавају приступ Интернету и хапсе блогере који критикују владу.

САД, према њеним речима, подржавају слободе изражавања, окупљања и онлајн удруживања и наставиће да помажу људима у „репресивним Интернет окружењима” са технологијом за заобилажење цензуре.

Протести у Египту и Ирану, подстакнути Фејсбуком, Твитером и Јутјубом, одражавају „моћ технологија за повезивање људи као катализатора политичких, друштвених и економских промена”, рекла је америчка секретарка.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]