Хроника

Карлес Пућдемон дошао на седницу Европског парламента

Штампа
понедељак, 13. јануар 2020.

 Бивши председник Каталоније Карлес Пућдемон данас је први пут дошао на седницу Европског парламента (ЕП), упркос налогу за његово хапшење који је издала Шпанија.

Пућдемон, који као посланик ЕП ужива имунитет, одлучан је да искористи то тело Европске уније за наставак политичке борбе за отцепљење Каталоније од Шпаније.

Долазак на седницу ЕП у Стразбуру Пућдемон је искористио да захтева моментално пуштање на слободу бившег каталонског потпредседника Ориола Жункераса, такође изабраног за посланика ЕП на изборима у мају прошле године.

„Он би требало да буде овде с нама. Он има иста права“, рекао је Пућдемон.

Могућност да Пућдемон у срцу ЕУ критикује пресуду шпанског суда, којом је Жункерас осуђен на 13 година затвора због побуне, представља известан ударац за власт у Мадриду која се оштро успротивила покушају Каталоније да се отцепи 2017. године.

Пућдемона је у Стразбуру поздравило неколико стотина присталица који су махали каталонским заставама и узвикивали „Пућдемон председник“.

Пућдемон је у ЕП дошао с бившим каталонским министром здравља Тонијем Комином, европослаником чије изручење Шпанија такође захтева због улоге у покушају сецесије Каталоније 2017. године. Пућдемон и Комин су тада побегли у Белгију, а у мају 2019. изабрани су за европосланике као представници каталонских сепаратистичких партија.

„Шпанија је покушала да нам забрани (да будемо посланици ЕП), али данас смо коначно овде“, казао је Комин.

У Стразбур су данас дошли и чланови каталонске владе да пруже подршку бившим лидерима тог шпанског региона.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]