Хроника

Карл Билт: Русија да смири тензије с Украјином, одступила је од прихваћених норми

Штампа
субота, 05. април 2014.

Шеф шведске дипломатије Карл Билт, нагласио је да решење треба наћи у договору с Москвом, после припајања Крима у марту, јер је, како је оценио, Русија одступила од прихваћених норми. 

"Јединство између 28 земаља је веома критично. Треба да се чврсто држимо међународног права и правила се морају примењивати", рекао је Билт. 

Билт је, такође, истакао да Запад је Запад узнемирен због референдума на Криму, сазваног само две седмице пошто су руске снаге заузеле украјински регион, наводи АП. 

Шеф шведске дипломатије, који је био посредник у сукобу на Балкану, оценио је и да "неупућени морају да почну да размишљају о мотивима Русије као комплексу узајамног деловања вере и моћи". 

"Имали смо садржајну дебату о томе шта је природа Русије...Мислим да је прилично јасно да се Русија променила последњих неколико година", рекао је Билт новинарима, на маргинама састанка у Атини. 

"Постоји нови политички менталитет, у најмању руку из Кремља. Они покушавају да изграде православни бастион против Запада", сматра Билт. 

Коментаришући јавни скуп на којем је Путин, прошлог месеца говорио испод транспарента с натписом "Крим је у мом срцу", Билт је рекао, "Треба да се запитате шта је још у његовом срцу?". 

Данашњи састанак шефова дипломатија практично је потврдио закључке министарског савета од прошлог месеца, када је ЕУ ставила на црну листу укупно 33 руска функционера који су учествовали у припајању Крима Русији. 

Они су и тада најавили нове санкције уколико Русија покуша да кримски сценарио примени на друге украјинске области или друге суседне земље у којима постоји значајна руска мањина.

(Танјуг) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]