Хроника

Кајл Скот: Малигни утицај Руса на српском тлу, руски хуманитарни центар у Нишу је центар шпијунаже

Штампа
уторак, 27. јун 2017.

Београд -- Амбасадор САД у Србији Кајл Скот наводи да се активности Русије у региону могу назвати малигним јер не доприносе стабилности и реализацији стратешких циљева.

"Јако је битно да подвучемо да се Русија не ангажује, како ми мислимо, на начин који подржава стабилност у региону", рекао је Скот гостујући на РТВ.

Према речима Скота, заменик помоћника државног секретара САД Брајан Хојт Ји рекао је да постоји забринутост о руским активностима у региону које нису усмерене на подржавање стратешког циља Србије интеграцији у запад.

"Када видим да се Руси активно ангажују на подривању комшијских земаља и користе за то српско тло ја бих то онда назвао малигним утицајем Русије", рекао је Скот.

Амбасадор је оценио и да САД сматрају да је руски хуманитарни центар у Нишу заправо центар шпијунаже.

"Ако је то хуманитарни центар зашто је запосленима потребан дипломатски статус. Тај статус значи да нико не мозе да изврши инспекцију тога шта они раде, да могу да буду недодирљиви", рекао је Скот и подсетио да НАТО делегације или мисије које долазе или пролазе кроз Србију подлежу инспекцији српских власти.

Амбасадор је додао да је ипак на Влади Србије да донесе одлуке о односу са Русијом и којим просторијама ће дати дипломатски статус.

Скот је оценио да ће посета председника Србије Александра Вучића Вашингтону, бити прилика да се учврсти сарадња, да Вучић опише своју визију где жели да одведе земљу и како ће се оснажити сарадња са САД.

Скот је изразио забринутост због дијалога и коментара лидера широм региона, који се враћају на историју деведесетих и четрдесетих.

Амбасадор САД подсетио је на изјаву председника Србије Александра Вучића током инаугурације да у региону не може бити прогреса без мира и стабилности, и додао да САД то подржавају.

Не видим због чега би био проблем да Вулин буде министар одбране - намеравам да у потпуности подржимо владу Ане Брнабић 

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат рекао је да није разговарао са званичницима Србије о томе ко би могао да буде министар одбране у новој влади и додао да намерава у потпуности да подржи Ану Брнабић на челу нове владе.

"Мислим да она има најбоље интересе Србије у срцу. Ми намеравамо да је у потпуности подржимо", рекао је Скат за Радио-телевизију Војводине.

Коментаришући текст објављен у Вечерњим новостима под насловом "Америка притиска Вучића: Вулин не сме на чело одбране", у коме се наводи да се Вашингтон умешао у састав нове извршне власти, Скат је рекао да је избор министра одбране одлука Србије и да би било неприкладно да он о томе разговара са званичницима Србије.

"Био сам мало изненађен јутрос када сам се пробудио и прочитао те натписе, јер никад нисам причао о томе ко би могао постати министар одбране или било који други министар", рекао је Скат.

Додао је да није било контакта са председником Србије и вршиоцем дужности премијера Александром Вучићем и Ивицом Дачићем о томе како ће изгледати нова Влада Србије.

"То не значи да смо потпуно неутрални и да немамо мишљење. Што се тиче Министарства одбране имамо активан програм сарадње са њим, преко 100 догађаја са Војском Србије, три пута више од било које друге земље. Надамо се наставку те сарадње", казао је Скат.

Амбасадор САД каже да је добро сарађивао са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на челу са Александром Вулином на санирању последица мигрантске кризе.

"Не видим зашто би се нешто променило. Ако господин Вулин постане министар одбране не видим зашто би то сада био проблем", рекао је Скат.

Додао је да се наставку добре сарадње и с владом Ане Брнабић, као што је био случај и са владом Александра Вучића.

"Влада која се формира подржаваће српске интересе, а стратешки интерес Србије, који су прогласили мандатарка Ана Брнабић и председник Вучић током инаугурације и протекле недеље - стратешки приступ ка ЕУ и интеграција у запад. То је нешто што ми подржавамо и наставићемо да подржавамо", истакао је Скат.

Мандатарка Ана Брнабић упутила је данас Скупштини Србије предлог за састав нове владе Србије, по којем ће министар одбране бити досадашњи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]