Хроника

Кабинет председника Србије: Нема ни говора о било каквом посредном признавању аутокефалности ЦПЦ од стране председника; НСПМ: Ово су Вучићеве речи - „Црногорска аутокефална црква, и дефакто и де јуре, постоји чак и пре проглашења независности Црне Горе“

Штампа
уторак, 24. децембар 2019.

Из кабинета оштро осуђују малициозне интерпретације и наводе да предсједник Србије апсолутно стоји чврсто уз своју Српску православну цркву свуда гдје она живи и дјелује, па тако и у Црној Гори.

ИН4С је контактирао кабинет предсједника Србије везано за изјаву коју су режимски медији интерпретирали као наводно признање предсједника Србије о наводној ”аутокефалности такозване ЦПЦ”.

Из кабинета оштро осуђују малициозне интерпретације и наводе да предсједник Србије апсолутно стоји чврсто уз своју Српску православну цркву свуда гдје она живи и дјелује, па тако и у Црној Гори.

„Нема ни говора о било каквом ”посредном” признавању аутокефалности ЦПЦ од стране предсједника како су то неки медији врло злонамјерно покушали да истакну. То наравно није његов став. Напротив, ноторна је чињеница да је једина канонски призната и аутокефална Српска православна црква у Црној Гори.“, нагласили су у кабинету предсједника Србије.

Како су нам појаснили из Председништва, предсједник Вучић је на недавном састанку са Милом Ђукановићем поводом усвајања Закона о правном положају вјерских заједница у Црној Гори јасно рекао: ”Све да сте сто одсто у праву, а нисте, не можете да отимате нешто што је 100 година нечије у чистој државини”.

Вечерње новости: Председник не признаје такозвану ЦПЦ - Портали блиски власти у Црној Гори изврнули Вучићеве речи

Ђукановићу јасно рекао: и да сте сто одсто у праву, а нисте, не можете да отимате нешто што је 100 година нечије у чистој државини

Вечерашње гостовање председника Србије Александра Вучића на телевизији О2 поједини портали блиски власти у Црној Гори покушали су да злоупотребе, интерпетирајући злонамерно Вучићеве речи како би се у тамошњој јавности стекао утисак да шеф српске државе посредно подржава такозвану Црногорску православну цркву.

Вучићев став о спорном закону о слободи вероисповести поједини сајтови у Подгорици извукли су из контекста цитирајући како је председник Србије изрекао да Црногорска аутокефална црква и де факто и де јуре постоји и пре успостављања независности 2006.

Како су нам појаснили наши извори из Председништва, суштина је у томе да је Вучићна недавном састанку са црногорским колегом Милом Ђукановићем јасно рекао: све да сте сто одсто у праву, а нисте, не можете да отимате нешто што је 100 година нечије у чистој државини.
Иначе, како су нам рекли наши саговорници са Андрићевог венца, председник јечврсто уз канонски признату СПЦ и вечерашње извртање суштине његове поруке оцењује се као срачунати покушај медијске манипулације намењен црногорским унутрашњим приликама.

НСПМ: Ово су Вучићеве речи - „Црногорска аутокефална црква, и дефакто и де јуре, постоји чак и пре проглашења независности Црне Горе.“

Непосредним увидом у видео снимак наступа председника Александра Вучића у емисији „Став“ на телевизији „О2“, као и на основу транскрипта његових речи које објавио Танјуг, а које се налазе на сајту vucic.rs, може се недвосмислено утврдити да је председник рекао како: “Црногорска аутокефална црква, и дефакто и де јуре, постоји од чак и пре проглашења независности Црне Горе 2006. године“.

Вукадиновић: Фаул је огроман. Очекујем да се Вучић извини макар због те аутокефалности, или да СПЦ реагује

(ИН4С, Новости, НСПМ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]