Хроника

Јулија Тимошенко: Нема уласка у НАТО без претходног референдума

Штампа
понедељак, 14. децембар 2009.

КИЈЕВ – Украјинска премијерка и председнички кандидат Јулија Тимошенко изјавила је да Украјина не би требало да уђе у НАТО а да пре тога у земљи не буде одржан референдум.

Тимошенко је у интервјуу немачком дневнику Ханделсблат рекла да ово питање тренутно није актулено и да се она , кад је реч о учлањењу у Алијансу, залаже за одржавање референдума, пренео је Итар-Тас.

На питање новинара немачког листа да ли би жртвовала чланство у НАТО зарад добросуседских односа са Русијом, Тимошенко је одговорила: „То је осетљива тема. Потребно је да прође још времена пре него што будемо могли да се позабавимо тим питањем”.

Она је истакла да тежи прагматичним односима са Москвом, али да сматра да је најпре потребно те односе нормализовати.

„Као премијер већ сам предузела прве кораке на том плану”, навела је Тимошенко, подсетивши да су са Русијом закључени десетогодишњи уговори о испорукама гаса, као и да је активирана сарадња у другим областима.

Председнички избори у Украјини биће одржани 17. јануара наредне године.

Званична Москва се противи ширењу Северноатлантске алијансе на исток, односно на државе које су некада биле у састату Совјетскг Савеза, а посебно евентуалном уласку Украјине у НАТО.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]