Хроника

Јоргос Папандреу: Насилни протести у Грчкој прете да одведу друштво у варварство

Штампа
четвртак, 07. јул 2011.

АТИНА – Грчки премијер Јоргос Папандреу упозорио је да насилни протести због оштрих мера штедње, уведених на захтев међународних зајмодаваца, прете да одведу друштво у варварство које је у прошлости рушило демократију у Грчкој.

Мере штедње, које су зајмодавци тражили у замену за новчану помоћ презадуженој Грчкој, изазвале су нападе на политичаре и крваве демонстрације на улицама престонице Атине, где је дошло до сукоба између младих, који носе капуљаче, и полиције.

Алудирајући на долазак војне хунте, која је владала Грчком од 1967. до 1974. године, Папандреу је јуче на састанку владе рекао да је угрожавање демократских институција у прошлости водило рушењу демократије.

„Сви морамо учити из историје”, поручио је премијер.

Један неименовани званичник владе, на кога се позива агенција Ројтерс, прецизирао је да Папандреу не мисли да постоји ризик од успостављања војног режима.

„Премијер није рекао да је демократија у опасности. Он је мислио да ће насиље омогућити антидемократско понашање и подсетио је људе на историју”, казао је тај званичник.

Мере штедње, које обухватају смањење плата у јавном сектору и повећање пореза, уведене су у току најтеже рецесије која је погодила Грчку од успостављања демократије и крајње су непопуларне.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]