Хроника

Јоханес Хан: 29. маја препорука за покретање приступних преговора за чланство у ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом

Штампа
среда, 15. мај 2019.

 Брисел -- Европска комисија ће препоручити покретање приступних преговора за пуноправно чланство са Северном Македонијом и Албанијом, потврдио Хан.

У интервјуу за Радио Слободна Европа, европски комесар за проширење је потврдио да ће препорука бити објављена 29. маја, када ће Европска комисија објавити годишњи извештај о напретку тих земаља.

"Представићемо наш годишњи извештај за две седмице, који ће свакако препоручити отварање преговора за обе земље (Сјеверна Македонија и Албанија)", изјавио је Хан. 

Како је рекао европски комесар, све завосо од тога да ли ће се земље чланице ЕУ придржавати препоруке Европске комисије.

"Обе земље су испуниле услове", навео је Хан и додао да ће ово бити прва препорука ЕК за Албанију и десета за Северну Македонију, од 2009. и истовремено прва од потписивања Преспанског спразума и промене имена те бивше југословенске републике.

Званично Скопље урадио је изванредан посао на испуњавању свих услова за почетак преговора о придруживању са ЕУ. Морамо признати велики напредак који је Северна Македонија постигла у превазилажењу билатералних сукоба, што је такође био предуслов за будуће чланство, каже Јоханес Хан.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]