Хроника

Јоб ван ден Берг: Нема ССП-а за Србију

Штампа
недеља, 07. јун 2009.

У овом тренутку нема разлога за промену става Холандије о ступању на снагу Прелазног споразума ЕУ и Србије и ратификацију њиховог Споразума о стабилизацији и придрузивању (ССП), изјавио је портпарол холандског Министарства спољних послова Јоб ван ден Берг.

Београдска "Политика" пише да је Берг став Холандије образложио тиме што се из извештаја главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца види да још нема пуне сарадње Србије са Трибуналом.

"Почетак примене Прелазног споразума и ратификација ССП-а могу почети када буде остварена пуна сарадња Београда са Хашким трибуналом", изјавио је Ван ден Берг за "Политику".

Он је указао да из Брамерцовог извештаја, за који је рекао да је веома јасно написан, Холандија није могла да закључи да је остварена пуна сарадња Србије са Хашким трибуналом.

"Дакле, још нема пуне сарадње са Трибуналом, а то је један од политичких критеријума из Копенхагена (правила ЕУ којима се дефинише подобност држава за приступање у ЕУ)", рекао је за Ван ден Берг.

На питање да ли најновији Брамерцов извештај може утицати на Владу Холандије да промени став и одобри ступање на снагу Прелазног споразума са Србијом, у кабинету шефа холандске дипломатије Максима Ферхагена "Политици" је речено да нема нових елемената за промену одлуке.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]