Хроника

Јенс Столтенберг: НАТО ће убрзати испоруку медицинске помоћи савезницима који су највише погођени коронавирусом

Штампа
среда, 01. април 2020.

 БРИСЕЛ - НАТО ће убрзати испоруку медицинске помоћи савезницима који су највише погођени корона вирусом, али морају се усредсредити на одбрану Европе, рекао је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Министри спољних послова НАТО-а требало би сутра да разговарају о мерама помоћи путем видео-конференције, прве након што су земље попут Турске и Чешке почеле да испоручују залихе Италији и Шпанији.

"Мобилишемо подршку савезника са слободним капацитетима да помогну онима којима је очајнички потребан", рекао је генерални секретар НАТО-а у интервјуу Ројтерсу.

Он је навео да ће турски авион данас испоручити медицинску опрему Шпанији и Италији.

"Размотрићемо како можемо да успоставимо и убрзамо наше напоре", рекао је Столтенберг, који је обуставио сва путовања, ради од куће када је то могуће и повремено носи маску.

Међутим, Столтенберг је упозорио да је главни задатак НАТО-а заштита савезничке територије.

Он је казао да је Русија обавестила Алијансу крајем марта о вежбама великих размера. Дипломате НАТО процењују да ће број ангажованих војника бити 82.000.

"Оно што видимо, упркос чињеници да је Русија позвала на прекид вежби, примећујемо да њихове војне активности остају на нормалном сезонском нивоу", рекао је Столтенберг.

Столтенберг је рекао да је Алијанса приметила "значајно руско поморско присуство "у Северном мору и велику војну вежбу одржану последњем тренутку крајем марта, коју је НАТО схватио као показивање силе упркос избијању епидемије корона вируса.

"Москва је доставила обавештење да ће одржати кратку вежбу, за коју су рекли да је намењена тестирању њихових способности за пружање војне подршке цивилном одговору на избијање епидемије ЦОВИД-19", рекао је Столтенберг.

"Али ми заправо сматрамо да је и ова вежба имала за циљ да се покаже НАТО да су они спремни за борбене активности упркос ЦОВИД-19", рекао је генерални секретар НАТО.

(Танјуг)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]