Хроника

Јенс Столтенберг: Безбедносне снаге на Косову морају да поштују међународне обавезе, укључујући и Бриселски споразум

Штампа
уторак, 12. фебруар 2019.

 Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг каже да су неке НАТО чланице разочаране због увођења пришинских такси на робу из Србије.

Он је додао да незадовољство постоји и због неправовремене одлуке о трансформацији Косовских безбедносних снага.

Они су јасно дали до знаја да безбедносне снаге на Косову морају да поштују међународне обавезе, укључујући и Бриселски споразум, што подрзумева да се неће кретати на Северу Косова без сагласности НАТО и КФОР”, поручио је Столтенберг на конференцији yа новинаре у Бриселу пред дводневни састанак министара одбране. 

Столтенберг је најавио да ће министри обране НАТО у четвртак у Бриселу разговарати о ситуацији на Косову и ангажману са Косовским безбеднсоним снагама. 

”Нисмо још донели одлуке, али смо рекли да ћемо проценити ниво НАТО ангажмана јер неколико савезника сматра да је одлука о трансформацији КБС у војску дошла у погрешно време, а њих неколико је разочарано због такси”, каже Столтенберг. 

Генерални секретар НАТО каже да се без обзира разговоре о ”нивоу ангажмана са КБС”, основни мандат КФОР на Косову неће мењати. 

КФОР је операција која траје већ 20 година и њен мандат је заснован на Резолуцији Савета безбедности УН. Он доприноси стабилности, штити све људе и доприноси стабилности и ширег региона. То ће се наставити и остати непромењено”, закључио је Столтенберг.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]