Хроника

Ивица Дачић: Очекујем извињење Албаније због изјаве њиховог министра спољних послова треба да исплатимо ратну одштету Косову

Штампа
петак, 08. новембар 2019.

 Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да очекује извињење Албаније због изјава њеног званичника Гента Цакаја на рачун Србије и њених званичника да су одговорни за масовна убиства Албанаца на Косову и Метохији, за милионе долара штете и да имају криминалну прошлост.

Дачић је у саопштењу навео да очекује да Влада Албаније осуди и да се дистанцира од јучерашње изјаве свог вршиоца дужности министра за Европу и спољне послове Гента Цакаја, којом је увриједио Србију и њене највише званичнике.

- Реч је о најгрубљем фалсификату догађаја на Косову и Метохији током деведесетих година прошлог века, због чега очекујем и извињење Владе Албаније - истакао је Дачић.

Он је подсетио да је Цакај изјавио, између осталог, да је Србија током сукоба на Косову и Метохији "одговорна за убиство више од 12.000 Албанаца, масовну депортацију више од милион људи и милионе долара штете".

- Због ових грубих фалсификата догађаја на Косову и Метохији и увреда Србије и њених највиших званичника очекујемо од Владе Албаније да се дистанцира, да осуди и да се извини због изјава свог вршиоца дужности министра - нагласио је Дачић.

Он је додао да изјава Цакаја не доприноси добросусједским односима Србије и Албаније, као и да је та изјава и директно у супротности са настојањима руководства Србије да унапређује добросуседске односе са Албанијом и тако допринесе стабилности и развоју региона.

Видети још:

Министар спољних послова Албаније: Београд треба да покрене питање "плаћања ратне одштете Приштини" - процес нормализације односа треба завршити признањем независности Косова

(Срна)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]