Хроника

Италија: Десетине хиљада људи у Болоњи на протесту антифашистичког покрета „Сардине“

Штампа
понедељак, 20. јануар 2020.

Десетине хиљада присталица италијанског грађанског антифашистичког покрета "Сардине" протестовало је у Болоњи, недељу дана пре кључних регионалних избора у округу Емилија-Ромања.

Покрет протестује против десничарске странке Лига и њеног лидера Матеа Салвинија, чији је представник кандидат у том округу познатом као "упориште левичара".

Победа Лиге у том округу би могла да дестабилизује или чак доведе до пада садашње владе коју чини коалиција Демократске странке и Покрета пет звездица.

Према последњим анкетама, кандидати левице и деснице у округу Емилија-Ромања имају једнаке шансе да победе на изборима заказаним за 26. јануар и добили би око 45 одсто гласова.

Салвини је рекао да ће у случају победе свог кандидата од премијера Дјузепеа Контеа затражити "процедуру смене" лидера Покрета пет звездица Луидјија Ди Маја и лидера Демократске странке Николе Зингаретија.

Покрет "Сардине" је настао после изненадне победе кандидата Лиге крајем октобра на локалним изборима у Умбрији, где је левица била на власти више од 50 година.

Од тада су одржани протести у Милану, Фиренци, Напуљу, Болоњи и Палерму где се окупило више од 300.000 људи. Сардине нису политичка странка нити намеравају да постану, али кажу да желе да узбуркају Италијане и да оспоре штетну антимигрантску реторику Лиге Матеа Салвинија која доминира на друштвеним мрежама.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]