Хроника

Ханс Клуге: СЗО позива на хитно деловање против мајмунских богиња у Европи због троструког повећања броја случајева на континенту за две недеље

Штампа
петак, 01. јул 2022.

Светска здравствена организација позвала је на "хитно деловање" против мајмунских богиња у Европи због троструког повећања броја случајева на континенту за две недеље.

У саопштењу, регионални директор СЗО позвао је европске земље да повећају напоре наредних недеља и месеци да избегну да се мајмунске богиње не прошире на већој географској зони.

„Неопходно је хитно и координисано деловање ако хоћемо да променимо правац у трци против ширења болести“, рекао директор СЗО за Европу Ханс Клуге.

Према подацима ове УН здравствене агенције, Европа сада има више од 4.500 лабораторијски потврђених случајева болести, односно три пута више него средином јуна.

То представља 90 одсто случајева забележених у свету од средине маја, када је та болест, дотада ендемска само у десетак афричких земаља, почела да се шири у Европи.

Европа која је епицентар ове нове заразе, сада има 31012 земљу или територију која је пријавила случајеве мајмунских богиња.

Стручњаци СЗО су у суботу оценили да скок броја случајева представља здравствену претњу чији развој је врло забрињавајући, али која у овој фази не достиже ниво хитне светске здравствене ситуације.

Упркос тој одлуци брзо ширење и хитна природа овог догадјаја значи да ће комитет (стручњака) ускоро поново испитати свој став, навела је СЗО Европа.

(Бета)

Видети још: Игор Кирилов: У Нигерији, одакле су мајмунске богиње донете у Европу и Америку, функционише најмање четири америчке биолабораторије. СЗО да провери ту чудну „случајност“

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]