Хроника

Хајнц-Кристијан Штрахе тужио три неидентификоване особе за које сумња да су укључене у аферу тајног снимања видеа на Ибици

Штампа
петак, 24. мај 2019.

Бивши аустријски вицеканцелар и вођа екстремнодесничарске Слободарске странке Хајнц-Кристијан Штрахе објавио је да је тужио три неидентификоване особе за које сумња да су укључене у аферу тајног снимања видеа на Ибици у коме он даје компромитујуће изјаве и који је довео до политичке кризе у Аустрији.

Штрахе, који је у суботу био приморан да поднесе оставку у влади и на челу странке, написао је на Фејсбуку да је његова кривична тужба усмерена на могуће саучеснике у снимању тог видеа скривеном камером 2017. године на Ибици, и планова да снимак "процури" у два немачка листа, преноси Франс прес.  

Штрахеов адвокат објавио је изјаву у којој његов клијент осуђује видео који га приказује да, како изгледа, нуди услуге наводном инвеститору из Русије током једне вечери уз пиће у вили на Ибици.

Штрахе, који је рекао да се "стиди" свог понашања, сматра да су људи који су то организовали на Ибици то урадили са намером да "изазову максималну штету", наводи АП. Он није идентификовао особе на које сумња.

Штрахе је рекао да "неће оспоравати оно што је говорио" на видео снимку, али је додао да те речи не одражавају потпуни контекст седмочасовног састанка. Штрахе се извинио за речи изговорене на Ибици, али истовремено је осудио циљани политички напад на њега и његову странку.

Видео је снимљен у јулу 2017. током вечери у специјално изнајмљеној вили, а на њему се види како Штрахе обећава државне уговоре руском богаташу у разговору са његовом наводном нећаком.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]