Хроника

Хајко Мас и Жан Ив Ле Дријан: Србија и Косово да моментално обнове дијалог под вођством ЕУ, ово није време за политичке маневре

Штампа
субота, 23. мај 2020.

 БЕОГРАД, ПРИШТИНА -Министри спољних послова Немачке и Француске, Хајко Мас и Жан-Ив Ле Дријан, затражили су моментално обнављање дијалога између Београда и Приштине, под вођством Европске уније.

Циљ је постизање одрживог, свеобухватног и правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине, наводе министри и указују:

"Ово није време за политичке маневре".

Два министра навела су у заједничком тексту, који су као ексклузиван објавили и београдски Блиц и приштинска Коха диторе, да су одлучни да се уклоне све преостале препреке између Београда и Приштине и истакли да је, након што је Мирослав Лајчак преузео функцију специјалног представника ЕУ за дијалог, крајње време за његово поновно покретање.

Министри оцењују да нерешена ситуација између две стране остаје фактор дестабилизације за цео Западни Балкан, да тако и за целу Европу има безбедносни значај, као и да омета преко потребан економски развој и политички напредак.

Наводе да су из тог разлога државе чланице ЕУ именовале једног од најискуснијих европских дипломата, Мирослава Лајчака, за специјалног представника за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана и истичу да су Француска и Немачка спремне да њему и његовом тиму пруже снажну политичку, дипломатску и економску подршку.

"Сада, након што је Лајчак презуео своју дужност, крајње је време за поновно покретање дијалога. Циљ је постизање одрживог, свеобухватног и правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине, који регулише сва отворена питања и који доприноси регионалној стабилности", навели су они.

Мас и Ле Дријан подсећају да су у априлу 2019. године шефови држава и влада региона, на позив немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона, присуствовали самиту у Берлину.

Додају да је председник Макрон изразио спремност да се други самит одржи у Паризу, али истичу да је предуслов за то спремност за дијалог.

"Свесни смо бројних отворених питања која се морају решити пре постизања споразума. Ту нема ни пречица ни решења на брзину, озбиљан приступ захтева добро структурисане, темељите преговоре и то са Европском унијом као искреним посредником", наводе они.

Истичу да је потребан снажнији ангажман у посредовању и политичка одлучност, што се, како кажу, може очекивати од Мирослава Лајчака и његовог тима, уз подршку шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела, као и Берлина и Париза.

Кажу да је охрабрујуће видети колико прагматично су Србија и Косово до сада сарађивали преко граница у борби против корона вируса, поздрављају одлуку Приштине да се суспендују стопроцентне таксе на робу из централне Србије и БиХ и "очекују да и Србија пружи свој допринос".

Осим тога, очекују спровођење свих договора постигнутих од 2011. године између Београда и Приштине у дијалогу, уз посредовање ЕУ.

"Ово није време за политичке маневре. Актуелна криза ће додатно продубити социјалне тензије и политичко незадовољство. Јачање институција, борба против корупције и организованог криминала, те отварање економских могућности за сваког - то значи озбиљно схватати захтеве грађана. То је пут ка будућности који ми предлажемо. То је пут на коме желимо да будемо уз вас", закључили су министри спољних послова Немачке и Француске.

Они у тексту наводе да је корона вирус преокренуо свакодневицу и са собом донео ризик пооштравања свих сукоба, наглашавања рањивости и неједнакости који већ годинама постоје у Европи и свету, да су тога свесни и спремни да се том ризику заједно супротставе.

Наводе да подршка и помоћ ЕУ Западном Балкану због епидемије корона вируса још једном потврђује посвећеност ЕУ државама у региону и европској перспективи региона.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]