Хроника

Грађански рат букти у Етиопији, премијер одлази на фронт

Штампа
среда, 24. новембар 2021.

Борбе у Етиопији се распламсавају. Побуњеници из етиопског региона Тиграј наводе да напредују ка престоници Адис Абеби. Премијер Абиј Амхед, добитник Нобелове награде за мир, отишао је на фронт.

Усред распламасавања грађанског рата у Етиопији, Немачка и Француска позвале с своје грађане да напусте ту земљу. Претходно су исто урадиле и Сједињене Државе и Велика Британија, а и Уједињене нације су започеле повлачење особља.

Борбе у Етиопији се распламсавају.

Одлуке тих земаља уследиле су након што су побуњеници из етиопског региона Тиграј кренули ка главном граду Адис Абеби.

Вишегодишњи етиопски сукоб довео је до хуманитарне кризе. Хиљаде људи је убијено, а милиони њих протерани из својих домова.

Специјални изасланик САД  Џефри Фелтман рекао је да је био постигнут напредак ка дипломатском решењу, али да је то угрожено због ескалације сукоба на терену, те да се стиче утисак да обе стране верују да су на прагу војне победе.

Упозорио је да би то било неприхватљиво и катастрофално уколико побуњеници крену на Адис Абебу.

Побуњеници, трупе Народно-ослободилачког фронта, међутим, кажу да већ контролишу град који је 200 километара удаљен од престонице. Извештаје са фронта тешко је проверити, наводи Би-Би-Си.

Етиопска влада раније је демантовала извештаје о напредовању побуњеника ка главном граду.

"Да се нађемо на фронту" 

Премијер Етиопије Абиј Ахмед укључио се са прве линије фронта у рат против побуњеника, известили су медији. Заменик премијера Демеке Меконен Хасен преузео је рутинске државне послове у његовом одсуству.

Абиј Ахмед, иначе добитник Нобелове награде за мир 2019. године, у објави на друштвеним мрежама у понедељак увече је написао да ће отићи на фронт да предводи војне снаге.

"Они који желе да буду међу етиопском децом, данас устају за своју земљу. Хајде да се нађемо на фронту", навео је етиопски премијер.

"Они који желе да буду међу етиопском децом, данас устају за своју земљу. Хајде да се нађемо на фронту", навео је етиопски премијер.

Сукоб се води између премијера Ахмедија и Народно-ослободилачког фронта. Прерастао је у рат након што је склопљен мир са Еритрејом, али и када су побуњеници Тиграја били оптужени за напад на војну базу, преноси Би-Би-Си.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]