Хроника

Грађани Хрватске све више верују штампи, док поверење у цркву опада

Штампа
среда, 16. март 2011.

У последњих седам година грађани Хрватске све више верују штампи, а изгубили су поверење у цркву, показало је данас представљено истраживање Правног факултета у Загребу о перцепцији корупције и поверењу грађана у хрватске институције.

Социолог Душко Секулић са Правног факултета рекао је да је црква највећи губитник када је реч о поверењу у институције у 2010. јер се пре седам година налазила на првом месту, а сада је иза војске и полиције.

Према том истраживању чији је резултат представљен на седници Националног већа за праћење спровођења стратегије сузбијања корупције, поверење у цркву има 53 одсто грађана, а 2004. их је било 67 одсто.

Секулић је истакао да се удвостучио број грађана који сматрају да су у корупцију укључени сви државни службеници а то је 2004. сматрало 22 одсто испитаних, а ове године 44 одсто.

Порасло је поверење у штампу, телевизију и правосуђе, а за разлику од 23 одсто испитаних који су 2004. веровали штампи, сада их је 43 одсто.

Своје истраживање представило је данас на истој седници и Министарство правде.

Према том истраживању, у јавности и даље постоји велико неповерење према политичарима - 88 одсто грађана сматра да политичари имају највише користи од корупције, а следи организовани криминал са 76 одсто.

У порасту је схватање о постојању корупције у локалној самоуправи и у канцеларијама за грађевинарство, а у паду је уверење у корупцију у здравственим установама.

Истраживање Министарства правде показује и да је број грађана који сматрају да се корупција не може сузбити опао за пет одсто у односу на 2007, када их је било 17 одсто.

Председник организације "Транпаренси Интернешнал Хрватска", Никола Кристић, изнео је податак да напоре власти да сузбију корупцију 56 одсто грађана сматра неуспешним.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]