Хроника

Главни тужилац Хаитија затражио да премијер Ариел Анри буде оптужен за убиство председника Жовенела Моиза

Штампа
уторак, 14. септембар 2021.

Главни тужилац Хаитија затражио је од судије који води истрагу да се премијер Ариел Анри оптужи за убиство председника Жовенела Моиза и позвао званичнике да му забране излазак из земље.

Ово наређење тужиоца Порт-о-Пренса дато је истог дана када је он позвао премијера Анрија да се са њим састане и да му објасни зашто га је кључни осумњичени у убиству председника  Моиза два пута позвао само неколико сати после убиства.

 „Има довољно компромитујућих елемената да се суди Анрију и да се тражи подизање оптужнице“, написао је у наређењу тужилац Бед-Форд Клод.

Тужилац је рекао да су позиви упућени 7. јула у 4.03 и 4.20, и додао да докази показују да је осумњичени Жозеф Бадио био у близини Моизове куће у то време.

Бадио је некад радио за министарство правде Хаитија у владиној јединици за борбу против корупције док није отпуштен у мају уз оптужбе о кршењу етичких прописа.

У документу на две стране тужилац Клод навео је да су позиви трајали укупно седам минута и да се премијер Анри у то време налазио у хотелу Монтана у Порт-о-Пренсу.

Он је такође рекао да је државни званичник у твитер поруци прошлог месеца написао да му је Анри рекао да никад није разговарао са Бадиом.

(Бета, АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]