Хроника

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг допутовао у Београд, дочекан погачом, сољу и свечаном гардом

Штампа
петак, 20. новембар 2015.

 Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг допутовао је данас поподне у дводневну званичну посету Србији, а на Аеродрому “Никола Тесла” у Београду дочекао га је премијер Србије Александар Вучић.

Столтенберг је у Београд слетео са бројном делегацијом у 17.45 сати и дочекан је уз присуство Гарде Војске Србије, док су га младић и девојка из КУД "Станко Пауновић" обучени у српску народну ношњу почастили погачом.

Делегацију НАТО прате јаке мере полицијског обезбеђења, почев од припадника Противтерористичке јединице (ПТЈ), интервентне, саобраћајне полиције и кола Хитне помоћи.

Вучић ће свечани дочек Столтенбергу припредити сутра испред Палате Србија у Новом Београду око 10 сати где ће имати састанак, а потом и заједничку конференцију за новинаре.

Први човек Алијансе потом ће се у 13 сати састати са шефом српске дипоматије Ивицом Дачићем и министром одбране Братиславом Гашићем у Клубу посланика у Толстојевој улици, а потом ће у 15 сати са премијером Вучићем одржати предавање „Безбедност у савременој Европи“ студентима Факултета политичких наука.

Званичну агенду посете чиниће активности на имплементацији „Индивидуалног акционог плана партнерства између Србије и НАТО“ (ИПАП), што је највиши степен сарадње уколико држава не намерава да постане чланица НАТО. Столтенберг је уочи посете поручио да “Србија и Атлантски савез имају заједнички интерес да ојачају сарадњу”.

Он је рекао да се "веома радује својој првој посети Београду у својству генералног секретара НАТО" и да је Београд град његовог детињства.

Ово је прва посета Србији још од 2007. године када је у Београду боравио претходни секретар Јап де Хоп Схефер.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]