Хроника

Француска: Десетине протеста широм земље против спорног Закона о безбедности; Нереди, ватре, сузавац и шок бомбе на улицама Париза - демонстранти напали полицију

Штампа
субота, 28. новембар 2020.

Широм Француске данас се одржавају протести због контроверзног закона о безбедности, који би ограничио дељење снимака и фотографија полиције током акција. Протест се одржава и у Паризу, где су избили нереди. Полиција је бацила сузавац, а демонстранти су палили ватре на улицама.

Сузавац и шок бомбе на протесту у Паризу, демонстранти напали полицију

Француски полицајци испалили су у Паризу сузавац и шок бомбе за време протеста против полицијског насиља, након што су их маскирани демонстранти напали пиротехником, камењем и подигли барикаде.

 Већина демонстраната протестовала је мирно, али неколико мањих група се сукобило с полицијом.

Два аутомобила, мотоцикл и грађевински материјал су запаљени. Власти Париза кажу да је ухапшено девет особа, преноси ББЦ.

Хиљаде људи протестовале су и у Лиллу, Рену, Стразбуру, Бордоу, Монпељеу и другим градовима. 

Организовано је на десетине скупова против закона који је у уторак увече одобрио Доњи дом парламента.

Протести су истим поводом одржани и синоћ у Нанту, а локални медији су известили да је дошло до сукоба демонстраната и полиције која је употребила сузавац.

У сукобима је повређено девет полицајаца, а 17 демонстраната је ухапшено.

Према проценама полиције, у Нанту је било око 3.500 демонстраната, док организатори тврде да их је било између шест и седам хиљада.

Протести широм Француске због угрожавања слободе информисања

Грађани Француске који се противе предлогу закона о безбедности за који тврде да ће угрозити слободу информисања и права медија изашли су данас на протесте широм земље.

Протест у Паризу са банером на којем пише "Марш за наше слободе", 28. новембар 2020.

У току су десетине демонстрација против контроверзног закона који је доњи дом Парламента изгласао у уторак, али треба да буде усвојен и у Сенату.

 У Члану 24. предлога закона као кривично дело се одређује објављивање фотографија или снимака полицајаца на дужности "с намером да се нанесе штета њиховом физичком или психолошком интегритету".

Невладине организације и новинари су забринути да ће та одредба ограничити слободу медија и омогућити да бруталност полиције прође неоткривено и некажњено.

Закон је додатно добио на важности претходних дана пошто се у четвртак појавио снимак француских полицајаца који туку црнца.

Ако закон ступи на снагу, починиоци тог дела могли би да буду осуђени највише на годину дана затвора и на казну од 45.000 евра.

Демонстранти који траже повлачење спорног члана закона, наводе да је он супротан "основним јавним слободама" француске демократије. 

(Спутњик, Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]