Хроника

Филип Коснет: Закон "о заштити вредности ОВК" слаби демократију на Косову; Борци ОВК борили су се да прошире слободе људима, а не да их ограничавају

Штампа
петак, 07. август 2020.

 Посланици у косовској скупштини данас ће разматрати "Нацрт закона о заштити вредности ОВК" којим се прецизира да је "оружана борба народа Косова на челу са ОВК, била у циљу ослобођења Косова" а потом и предвиђа обавеза јавних службеника и свих осталих да те вредности поштују под претњом законских санкција.

Овај нацрт Закона је наишао на бројне критике београдских званичника, али и амбасадора САД-а и Немачке у Приштини који су поручили да се њиме, између осталог криминализује слобода говора, пише портал "Коссев".

Амбасадор САД, Филип Коснет, је у свом ауторском тексту појаснио ставове амбасаде поводом нацрта закона који ће се данас разматрати у косовској скупштини.

“Борци ОВК борили су се да прошире слободе људима на Косову, а не да их ограничавају", написао је Коснет.

"Верујем да овај закон, без обзира на његове циљеве, није у складу са опредељењем за основне слободе које су у сржи устава Косова и његово усвајање, у садашњем облику, ослабило би косовску демократију", додао је Коснет.

Коснет је навео да су многи житељи Косова приватно пренели америчкој амбасади да се не осећају сигурно да јавно говоре о закону ОВК због "емотивно набијене атмосфере" коју носи јавна расправа о ОВК.

Данас се у Скупштини Косова очекује гласање о Закону о заштити вредности Ослободилачке војске Косова, који је предложила Демократска партија Косова и подржала Влада на челу са Авдулахом Хотијем.

(КоССев)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]