Хроника

Фајненшел тајмс: Албански лидери се оглушили на позиве на уздржаност

Штампа
понедељак, 24. јануар 2011.

Албански лидери оглушили су се о позиве међународне заједнице на уздржаност после демонстрација у Тирани у којима је у петак убијено троје људи, пише данас британски дневник "Фајненшел тајмс".

И албански премијер Сали Бериша и опозициони лидер Еди Рама јуче су позвали своје присталице на нове митинге у Тирани ове недеље, уз узајамне оптужбе о томе ко је крив за најгоре политичко насиље насиље у земљи у последњих десет година, навео је лондонски лист.

Албанија је у политичкој кризи од тесне победе Беришине Демократске странке на парламентраним изборима 2009, који су били обележени оптужбама опозиционих социјалиста о крађи гласова и застрашивању бирача.

Непосредан повод за демонстрације у петак било је откриће да је први сарадник премијера Берише, доскорашњи потпредседник владе Иљир Мета, иначе бивши социјалиста, умешан у скандал са примањем мита од 700.000 евра.

Опозиција је на протестима затражила да Бериша поднесе оставку и да се распишу ванредни парламентарни избори.

Европска унија, Савет Европе и САД изразили су "дубоко жаљење" због крвавих сукоба у Тирани и апеловали на албанске политичаре да међусобне спорове решавају мирним путем.

Брисел је раније одбио захтев Албаније за статус кандидата за чланство у Европској унији, наводећи као разлоге лоше правосуђе и организовани криминал и корупцију.

"Фајненшел тајмс" је навео да је Бериша оптужио опозицију да је спремна чак и да жртвује европске амбиције Албаније у покушају да сруши његову владу и да својим шестомесечним бојкотом парламента жели да изнуди преврат какав се недавно догодио у Тунису.

Лист наводи да су демонстрације декларативно биле организоване због корупције државног врха и напомиње да независни посматрачи сматрају да моћне пословне групе с јаким политичким везама и даље добијају највеће и најуносније државне уговоре.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]