Хроника

Европска комисија: Мађарски кандидат Оливер Вархељи задржаће функцију комесара за проширење и суседску политику

Штампа
четвртак, 07. новембар 2019.

Кандидат Мађарске за комесара Оливер Вархељи задржаће ресор проширења и суседске политике, потврђено је у Европској комисји.

Портпарол именоване председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен потврдио је да нема промена у подели ресора након именовања нових кандидата Мађарске, Румуније и Француске за састав будуће Комисије.

"Кандидату за комесара Оливеру Вархељију остаје ресор суседства и проширења", каже портпарол Ерик Мамер.

Оливер Вархељи, досадашњи амбасадор Мађарске у ЕУ, заменио је некадашњег министра правде Мађарске Ласла Трочањија који је као кандидат за комесара одбачен због утврђеног сукоба интереса.

У Европском парламенту највили су да ће се следеће недеље кандидати који су заменили одбачене Силви Гулар, Ровану Плумб и Ласла Трочањија наћи пред Одбором за правна питања, а затим и на саслушању пред посланицима.

И након замене кандидата Француска је задржала ресор унутрањег тржишта, Румунија транспорта, а Мађарска проширења.

Велика Британија је једнина земља чланица која још није предложила свог кандидата за комесара у оновом саставу Европске комисије која би требало да ступи на дужност 1. децембра.

Британски комесар обављао би своју функцију све до изласка велике Британије из ЕУ што је за сада планирано за 31. јануар 2020. године.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]