Хроника

ЕУ: Осуђујемо офанзиву Калифе Хафтара на Триполи - хитно успоставити прекид ватре у Либији

Штампа
понедељак, 13. мај 2019.

 Европска унија осудила је офанзиву коју воде снаге команданта Калифе Хафтара на главни град Либије Триполи оценивши да она представља претњу за међународну безбедност и позвала да се одмах успостави прекид ватре у Либији.

Како се наводи у саопштењу министара спољних послова ЕУ, војни напад самопроглашене Хафтарове Либијске националне војске (ЛНА) на Триполи и ескалација која је уследила у главном граду и око њега "представљају претњу за међународни мир и безбедност и даљу претњу за стабилност Либије".

Либијска национална војска, чије седиште је у источној Либији, бори се против ривалских милиција повезаних са међународно признатом владом чије седиште је у Триполију.

"ЕУ позива све стране да одмах отпочну примирје и да сарађују са Уједињеним нацијама да би осигурали потпуни и општи прекид непријатељстава", наводи се у саопштењу министара ЕУ.

Шеф француске дипломатије Жан-Ив Ле Дриан рекао је да је приоритет да примирје одмах ступи на снагу.

"Неселективни напади на густо насељене стамбене четврти могу да представљају ратни злочин и они који крше међународно хуманитарно право треба да поднесу рачуне", упозорили су Европљани.

Шеф владе базиране у Триполију Фајез Сарадј састао се са европским министрима у Бриселу.

У саопштењу се инсистира на поштовању обавезе о ембаргу на продају оружја Либији.

(Бета-АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]