Хроника

Емануел Макрон: Желео бих да посетим Русију до краја лета, уколико епидемиолошка ситуација буде повољна

Штампа
петак, 26. јун 2020.

 Председник Француске Емануел Макрон је током разговора путем видео конференције са својим руским колегом Владимиром Путином изразио жељу да допутује у званичну посету Русији до краја лета, уколико епидемиолошка ситуација буде повољна.

„Желим да предложим, уколико санитарни услови то буду дозвољавали, да искористим Ваш предлог и да допутујем у званичну посету Русији до краја лета, како би смо имали више времена за заједнички разговор. Једноставно, желим да допутујем код Вас у посету“, рекао је Макрон Путину.

Путин је одговорио да би му било драго да допутује у Русију. „Добродошли сте“, додао је.

Иначе, Макрон је током разговора рекао и да је желео да допутује у Москву како би присуствовао паради поводом Дана победе.

„Желео сам физички да присуствујем паради. Као што сам то већ написао, а желим још једном да истакнем, Француска одаје велику пошту свим совјетским жртвама за време Другог светског рата. Реч је о 27 милиона жртава, што војних, што цивилних. Такође, желимо да одамо пошту свим народима источне Европе који су страдали у тим тешким временима“, додао је Макрон.

Путин је такође оценио велику улогу Француске у победи у Другом светском рату, те је рекао Макрону да је у питању заједничка победа над нацизмом, као и да Русија никада неће заборавити све што је Француска за њу урадила.

Такође је подсетио и да су се на хиљаде совјетских грађана бориле у редовима француског отпора на територији саме Француске.

Навео је и да је таква сарадња неопходна и данас како би се Русија и Француска заједнички избориле против свих актуелних претњи.

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]