Хроника

Ефраим Зуроф: Дешавања у Јеврејској општини Београд су срамота која тешко пада јеврејској заједници широм света, очекујем да несугласице ускоро буду решене уз посредовање Александра Вучића

Штампа
четвртак, 29. август 2019.

Јеврејска заједница широм света узрујана је и потресена због дешавања у Јеврејској општини Београд, али очекује да несугласице ускоро буду решене уз посредовање председника Србије Александра Вучића, рекао је директор центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф.

Зуроф је подсетио да су испред Министарства правде организовани протести због тога што још нису признати избори у Јеврејској општини Београд (ЈОБ), уз захтев да новоизабрани председник Александар Јинкер буде уписан уместо претходног председника Данила Медића.

Зуроф је на конференцији за новинаре у Београду рекао да је од Вучића затражио да се ангажује у решавану тог спора и да се састане са челницима јеврејске заједнице, рабинима Исаелом и Сабадошем.

Према оцени Зурофа, јеврејску заједницу угрожавају "упадице", међу којима су неки који нису Јевреји, немају везе са јеврејским народом и немају права да буду у тој заједници.

"Њихови пориви су новац и моћ", сматра Зуроф и додаје да уколико Министарство правде прихвати резултате избора, више неће бити разлога за протесте.

Он је истакао да су на другој страни рабини Асијел и Сабадош који су, како је навео, из пепела подигли и поново изградили јеврејску заједницу у Србији.

"Надам се да ће они моћи да наставе свој добар рад", казао је Зуроф и додао да су дешавања у Јеврејској општини Београд срамота која тешко пада јеврејској заједници широм света.

Зуроф је рекао да је са Вучићем разговарао и о меморијалном центру "Старо сајмиште" и да је добио уверавања да ће се он на томе ангажовати.

Нацрт закона о Меморијалном центру углавном завршен

Нацрт закона којим би требало да буде регулисано формирање Меморијалног центра посвећеног стратишту Јевреја током Другог светског рата је углавном завршен и требало би да се пред посланицима у парламенту нађе у новембру, казао је Зуроф.

"Срећан сам да могу да кажем да се коначно назире решење", истакао је Зуроф.

У разговору са Вучићем једна од тема била је и Јасеновац и недавне публикације које, према наводима Зурофа, "рециклирају" број жртва, које нису тачне.

Зуроф је као пример навео да је цифра од од 700.000 жртава преувеличана, док је цифра од 50.000 жртава Јасеновца, која се помиње у хрватској јавности, знатно умањена.

Он сматра да док не буде формирана респектабилна комисија, коју ће чини међународни стручњаци, никада нећемо знати тачан број жртава у Јасеновцу.

"Наша процена је око 100.000 жртава", казао је Зуроф и додао да жртве не треба користити у политичке сврхе.

(Н1, Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]