Хроника

Едита Тахири: Споразум први корак Србије ка признавању независности Косова

Штампа
недеља, 03. јул 2011.

Приштина - Шефица делегације Косова за дијалог са Београдом Едита Тахири оценила је да је данашњим споразумима двеју страна учињен "први корак Србије ка признавању независности Косова".

"Све више постаје јасно да је интеграција Србије у ЕУ условљена признавањем Косова, и данас је направљен први корак Србије ка признавању независности Косова", рекла је Тахири за Радио-телевизију Косова након вишечасовних разговора у Бриселу.

Шефица приштинског тима је навела да у дијалогу неће бити расправе о политичким питањима и најавила "још један пакет споразума" током јула.

Према њеним речима, договори се заснивају се на принципу реципроцитета и њихово спровођење гарантоваће и надзирати Европска унија.

"Ово су можда први историјски споразуми две земље и мислим да су они постигнути зато што обе државе имају за циљ учлањење у Европску унију. Овим споразумима Косово и Србија су испуниле неке од услова и вредности које воде ка ЕУ", рекла је Тахири за Радиотелевизију Косова након вишечасовног дијалога у Бриселу.

Тахири је навела да ће "модалитети" за спровођење споразума бити накнадно прецизирани.

"Споразум се базира на принципу реципроцитета, што значи да све што ће важити за грађанина Косова, важиће и за сваког грађанина Србије који путује на Косово", рекла је шефица приштинског тима.

Према њеним речима, Европска унија ће гарантовати и надзирати спровођење споразума.

Едита Тахири је данашње договоре оценила као "неопходне стандарде које и Косово и Србија морају испунити на путу ка ЕУ".

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]