Хроника

Еди Рама: Слажем се са Куртијем, Србија треба да се извини за злочине и призна независност Косова

Штампа
петак, 23. септембар 2022.

 Тирана -- Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да се слаже са премијером Косова Аљбином Куртијем да Србија треба да се извини за злочине и призна независност Косова.

"Мислим да је признање и тражење опроштаја крај процеса", рекао је Рама, преносиписање приштинске штампе портал Косово онлине. 

Он је нагласио да са Куртијем има веома добре односе, односно да са њим има добру и пријатељску комуникацију што значи, објашњава, да много разговарају о различитим темама и размењују мишљења везана за различите политичке филозофије. 

"Комуникација је заиста слатка, братска, пријатељска. То је како треба да буде, веома грађански и пријатељски однос. Не морамо да се слажемо у свему. Не слажемо се око приступа Србији, о томе како Србија треба да призна независност и тражи опроштај, не слажемо се око 'Отвореног Балкана', али то нас не спречава да се договоримо о многим другим стварима", рекао је Рама. 

Он је рекао и да је добио право да се 12. октобра обрати Савету Европе о извештају Дика Мартија.

"Питање је веома осетљиво. Савет Европе је написао веома мрачну страницу одобравајући извештај Дика Мартија. Данас је тај однос потпуно другачији. Савету ћу се обратити и на основу чињенице да је Парламент Албаније консензусом донео резолуцију којом се одбацује резолуција Дика Мартина. Савет Европе треба да се огради од те кривичне пријаве која је нанела велику штету Косову. Ово је наша иницијатива", рекао је Рама.

(Косово онлине-Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]