Хроника

ЕБРД планира издавање динарских обвезница

Штампа
среда, 24. новембар 2010.

Београд - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) планира издавање динарских обвезница, најавила је у среду директорка канцеларије те банке у Србији Хилдегард Гацек.

"Србија ће после Русије, Пољске и Румуније бити четврта земља где ће ЕБРД емитовати обвезнице у локалној валути", рекла је Гацек на представљају Извештаја ЕБРД о транзицији.

За издавање динарских обвезница потребна је, како је објаснила, измена законске регулативе у Србије, односно измене Закона о девизном пословању и Закона о хартијама од вредности.

Гацек је проценила да ће издавање динарских обвезница ЕБРД-а бити могуће у 2011. години.

Влада Србије, према сазнањима Бете, приводи крају измене закона који ће омогућити да стране финансијске институције емитују динарске обвезнице. За издавање тих хартија од вредности, поред ЕБРД заинтересоване су још неке иностране банке.

Динарима прикупљеним продајом тих хартија од вредности ЕБРД ће кредитирати компаније у Србији. Од почетка рада у Србији ЕБРД је доделио више од 2,3 милијарде евра кредита различитим секторима привреде, а тим новцем су додатно прикупљене инвестиције у вредности 2,7 милијарди евра из других извора.

Издавање динарских обвезница међународних финансијских институција, према оцени председника Управног одбора Сосијете женерал (Societe Generale) банке Горана Питића, допринеће развоју финансијског тржишта у Србији и смањити учешће евра у финансијским трансакцијама.

"Колики ће бити интерес за куповину динарских обвезница ЕБРД зависиће од услова издавања те хартије од вредности и стопе приноса", рекао је Питић за Бету.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]