Хроника

Џозеф Бајден затражио од Конгреса тромесечно укидање пореза на бензин и дизел да би се у САД смањиле рекордне цене на пумпама

Штампа
среда, 22. јун 2022.

Амерички председник Џо Бајден затражио је од Конгреса да усвоји тромесечну суспензију федералног пореза на гориво, да би се смањиле рекордне цене на пумпама и помогло америчким породицама током лета, јавља Ројтерс.

Он је такође позвао појединачне државе да привремено укину државне порезе на гориво, који су често већи од федералних, а од највећих нафтних произвођаћа ће тражити да на предстојећем састанку с министарком за енергију изнесу идеје о томе како обновити капацитете за прераду нафте.

Бајден и његови саветници су ово питање разматрали месецима у светлу све већег притиска да предузму акцију и смање рекордне цене горива које су допринеле паду популарности председника и умањиле шансе његове Демократске странке да задржи већину у Конгресу на изборима у новембру, преноси Глас Америке.

За привремено укидање федералног пореза на бензин од 18,4 цента по галону (око 3,8 литара) и 24,4 на дизел потребно је одобрење Конгреса, због чега је Бајденов захтев углавном симболичан. Чланови Конгреса из обе странке противе се укидању пореза, а неке демократе, међу којима је и председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси, страхују да би тај потез имао ограничен утицај на цене, ако већи део уштеде иде нафтним компанијама и продавцима.

"Само привремено укидање пореза на гориво, без других мера, неће ублажити раст трошкова који смо видели. У овом јединственом тренутку, када рат у Украјини намеће последице америчким породицама, Конгрес би требало да предузме шта може да им обезбеди олакшање", наводи се у саопштењу из Беле куће.

Рафинерије покушавају да задовоље глобалну потражњу за дизелом и бензином, што доводи до додатног раста цена и несташица.

Просечне цене горива на пумпама тренутно су близу пет долара по галону, а све већа потражња поклопила се с губитком од око милион барела дневно производног капацитета. Последње три године, многе фабрике су затворене након што је потражња нагло пала на врхунцу пандемије.

(ФоНет-Н1)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]