Хроника

Други круг председничких избора у Бугарској, Радев фаворит

Штампа
недеља, 21. новембар 2021.

Бугари у недељу гласају у другом кругу за председника земље, а очекује се да ће поново дати поверење досадашњем председнику Румену Радеву који је постао кључна фигура у антикорупиционом покрету у земљи.

Други круг председничких избора одвија се у јеку новог таласа пандемије ковида-19. Мање од 25 одсто од 6,9 милиона становника Бугарске је потпуно вакцинисано и смртност од ковида једна је од највиших у свету.

У овој парламентарној републици влада дефинише политику, а председник има углавном протоколарну улогу. Међутим, Румен Радев, који је био нов у политици када је победио 2016, дао је тој функцији нову ширину и наметнуо се током година као незаобилазна фигура у политичком животу.

Радев је у лето 2020. године јасно стао на страну демонстраната који су тражили оставку Борисова

Радев (58), убедљиво је водио после првог круга председничких избора 14. новембра са више од 49 одсто гласова.

Његов противкандидат данас је универзитетски професор књижевности Анастас Герџиков, подржан од странке ГЕРБ, донедавно владајуће конзервативне странке бившег премијера Бојка Борисова.

Радев је у лето 2020. године јасно стао на страну демонстраната који су тражили оставку Борисова.

На парламентарним изборима пре недељу дана победила је нова бугарска партија „Настављамо са променом“ и почела преговоре о формирању владе.

Радев је поручио да парламентарне странке имају важан задатак да формирају нову реформаторску владу која је против корупције.

Биралишта су отворена јутрос у седам, а биће затворена у 20 часова када ће бити објављене и прве процене резултата на основу излазних анкета. Победник преузима дужност 22. јануара, за петогодишњи мандат.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]