Хроника

Доналд Трамп: Како би заштитио америчку индустрију од прекомерног увоза, поново сам увео таксу од 10 одсто на поједине канадске производе од алуминијума

Штампа
петак, 07. август 2020.

 ВАШИНГТОН - Амерички председник Доналд Трамп саопштио је синоћ да је поново увео таксу од 10 одсто на поједине канадске производе од алуминијума, како би заштитио америчку индустрију од прекомерног увоза, што је разљутило Отаву и поједине америчке пословне групе.

Трамп је у говору у фабрици веш машина Вирпул у Охају рекао да је у оквиру своје трговачке агенде "Америка на првом месту", потписао указ о поновном увођењу такси за заштиту националне безбедности, преноси Ројтерс.

"Пре неколико месеци моја администрација се сагласила да укине те таксе, а заузврат је канадска влада обећала да неће преплавити нашу земљу извозом и уништити наше послове са алуминијумом, али управо су то урадили. Канадски произвођачи алуминијума су прекршили своје обавезе", казао је Трамп. Из канцеларије америчког Представништва за трговину је наведено да ће се таксе од 10 одсто односити на сиров алуминијум произведен у топионицама, али не и на производе од алуминујума.

Извор из канадске владе је рекао да ће та земља узвратити реципрочним таксама на америчку робу.

Канада је увела сличне таксе на америчку робу, од бурбона до кечапа, када је Трамп 2018. године први пут увео таксе на челик и алуминијум из Канаде и Мексика.

Америчка привредна комора назвала је Трампов потез "кораком у погрешном правцу" који ће повећати трошкове америчким компанијама и потрошачима.

Тагови

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]