Хроника

Дмитриј Рогозин: НАТО да се не увлачи у грађански рат у Либији

Штампа
среда, 06. јул 2011.

Москва - Северноатлантски савез (НАТО) треба да заустави војне активности у Либији и да не учествује у њима у корист једне од страна, изјавио је данас стални представник Русије при НАТО-у Дмитриј Рогозин.

- Активности НАТО одавно су превазишле оквире онога што је замишљено Резолуцијом 1.973 о Либији. Сада здрав разум налаже да НАТО заустави своје активности и, тим пре, не увлачи се у тај грађански рат у корист једне од страна - рекао је Рогозин ТВ каналу “Русија-24”.

- Сада и у Триполију и у Бенгазију сви схватају да је грађански рат отишао предалеко, да треба прекинути. Њега је немогуће прекинути и почети политички процес под бомбама НАТО-а - навео је он.

Улога Русије (у либијском процесу) сада може бити прилично велика, оцени је Рогозин, додајући да “што више одмиче ратна операција у Либији, мање остаје шанси за стварно адекватно политичко решавање”, пренела је агенција РИА Новости.

У међувремену, како је известио Итар-Тасс, Русија је упутила Либији хуманитарну помоћ од 36 тона.

Како је руској државној агенцији рекао представник прес службе Министарства за ванредне ситуације и цивилну одбрану, авион Иљушин-76 слетео је у поподневним сатима на аеродроме у Бенгазију.

Руски МИП најавио је да ће један авиона са хуманитарном помоћи сутра бити упућен у Триполи.

Раније је саопштено да је руско руководство одлучило да подједнако пружа помоћ становништву Либије, независно од тога у ком делу земље се налази.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]