Хроника

Дмитриј Медведев: Процес преговора о безбедносним гаранцијама је једини начин да се садашња ситуација реши, а да бисте избегли рат морате преговарати

Штампа
четвртак, 27. јануар 2022.

 МОСКВА - Процес преговора о безбедносним гаранцијама је једини начин да се садашња ситуација реши, а да бисте избегли рат морате преговарати, изјавио је данас потпредседник руског Савета безбедности Дмитриј Медведев.

„Не сме бити рата ни на који начин, нико не тражи да започне рат, и мора се учинити све да се избегне било какав рат”, поручио је Медведев руским медијима.

У том смислу, како је истакао, најважнија и „једина опција је преговарање о безбедносним гаранцијама, укључујући политичким и дипломатским средствима”, као и коришћење принципа недељивости безбедности у међусобним односима, који је, како је навео, уграђен у све европске и међународне темељне документе и који сугерише да нико не може да јача своју безбедност на штету безбедности неке друге земље.

Медведев је, међутим, указао да постоје људи који зарађују на тензијама и на причама о ратном сценарију, преноси Танјуг.

Говорећи о документима о безбедносним гаранцијама које је Москва предала САД и НАТО-у, Медведев је рекао да су ти документи врло конкретни и одређени, и да су одраз забринутости званичне Москве.

„Није само реч о Украјини или било којој другој држави, већ о реалној опасности по националну безбедност наше земље”, изјавио је потпредседник Савета за безбедност.

Ако се на пример, како додаје, Украјина придружи НАТО-у, нова војна база са новим офанзивним оружјем појавила би се одмах на граници са Русијом.

„У таквим условима бисмо завршили у веома компликованој геополитичкој ситуацији и то свакако морамо узети у обзир. То је оно о чему се ради у документима, који су сачињени и предати америчкој страни”, изјавио је он.

Напомиње и да НАТО не успева да одржи своје обећање о неширењу на исток и да се пребацио на руске границе.

„Обећали су да неће ширити НАТО, али нису одржали обећање. Кажу „ми ништа нисмо потписали?” Али сви добро знамо ко је и када дао таква обећања и таква уверавања”, нагласио је Медведев.

САД и НАТО упутили су јуче Москви одговор на предлог Русије поводом документа о безбедносним гаранцијама.

(Политика)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]